Sunday, November 23, 2008

cream puff



Bahan2 kulit
-70gm marjerin
-200ml air
-140gm tepung gandum
-satu sudu teh esen vanilla
-1/4 sudu garam
-4 biji telur


inti
-secawan susu segar/susu cair
-setengah tin jagung krim
-secawan gula

kalau tak suke jagung tu leh tukar ngan kastad

cara2
1-panaskan air dan garam bersama di atas api sederhana.bile mendidih, masukkan marjerin
2-bila marjerin cair cepat2 masukkan tepung gandum yg telah di ayak
3-tutup api..kacau hingga adunan menjadi doh
4-pastikan adunan anda betul2 sejuk..suam2 x main oke
5-bila adunan sejuk..masukkan telur dan esen vanilla..putar pakai whisker sampai kembang
6-panaskan oven 180 darjah celcius
7-paipkan adunan ke dalam tray diameter dlm 5cm ke..
8- bakar selama 15-20 menet suhu 180-200 celcius
9-dah masak..tunggu sejuk sket..then belah tgh2

inti
campur semua bahan..kacau sampai kilat di atas api sederhana..
dah cam pekat2 tu angkat then buh kat kulut puff yg dah belah..kene wat cepat sebab inti cepat beku.
thats why dang_anum dah siap bakar n belah semua buat inti

No comments: